Mehanički prekidači danas se nalaze gotovo svugdje i postali su izbor i za igrače i za ljude koji puno tipkaju. Mehanički prekidači pomalo su stara tehnologija otkad su razvijeni u 1980-ima, a sada se na tržištu pojavljuju nadograđene verzije. Jedno od tih poboljšanja su optički mehanički prekidači koji za pokretanje koriste svjetlo, a ne mehaničku vezu.

Što su mehanički prekidači?

Tipkovnice koriste dvije glavne tehnologije. Prije svega, to su “obične” gumene tipkovnice koje koriste gumu za otpor i registriranje pritisaka na tipke. Druge su mehaničke tipkovnice koje koriste pojedinačne prekidače i metalne opruge. Mehaničke tipke lako se prepoznaju po snažnijim povratnim informacijama na mjestu aktiviranja i zvučnim klikovima, što ovisi o vrsti prekidača koji se koriste na tipkovnici. Mehanički prekidači kod tipkanja i igranja pružaju lakši i ugodniji osjećaj te se stoga smatraju najboljim izborom. Mehaničke tipkovnice mnogo su izdržljivije i podnose dugogodišnju upotrebu.

U čemu se razlikuju optički prekidači?

Kao što smo več spomenuli prije, posljednjih godina svjedoci smo porasta mehaničkih prekidača u svim segmentima, a pojavljuju se i novi tipovi, uključujući i najnovije optičke+mehaničke prekidače. Te još uvijek imaju pokretne mehaničke dijelove poput uobičajenog mehaničkog prekidača. Pritiskom na poklopac tipke, stablo se pomiče unutar osovine, a opruga pritisne prekidač u prvobitni položaj, nakon što spustimo tipku.

Razlika je u načinu na koji se ulaz prima i prenosi. Optički prekidač registrira vaš unos kada stablo blokira svjetlost, umjesto kad metalni vrh tipke stvori kontakt s unutarnjom stranom.

Prednosti optičkih+mehaničkih prekidača

Postoji nekoliko pozitivnih učinaka kod uklanjanja metalnih kontakata. Eliminirana je mogućnost propadanja materijala uslijed oksidacije i trošenja metalnih dodirnih točaka. Kao rezultat, optički+mehanički prekidači podnose veći pritisak od klasičnih mehaničkih tipkovnica.

Druga je brži odgovor za nekoliko milisekundi, jer ne moramo čekati da tipka uskoči. Kod običnog mehaničkog prekidača metalna točka je u dodiru s unutarnjom pločom, i iako se korisniku kontakt čini trenutnim, u stvarnosti se mogu odbiti natrag nekoliko puta prije registracije kontakta.

Napokon, dizajn optičkih+mehaničkih prekidača uklanja potrebu za prekidačima za lemljenje na PCB-u i eliminira potencijalnu točku kvara.

Prekidači imaju horizontalno infracrveno zračenje snopa svjetlosti kroz cijelo okretno vratilo. Svjetlosni snop blokira prekidač, a kad pritisnete tipku, gurnete stablo prema dolje, omogućujući tako da se svjetlost poveže kroz osovinu i naredbu prekidača.

Prekidači rade na 1,5 mm – što je u suprotnosti s okidačem 2,0-2,2 mm većine standardnih mehaničkih prekidača – a A4tech je rekao da se prekidač resetira brže od većine. Tvrtka tvrdi da prekidač može “reagirati” čak i brzinom od 0,2 ms.

Također se tvrdi da njihov softver Key Response PK može prikazati tu brzinu. Što se tiče takve tvrdnje: Prvo treba biti oprezan u eksperimentu, koji favorizira subjekt koji je kreirao i postupak eksperimenta i softver za testiranje. Drugo: ovaj test i softver već smo vidjeli u djelovanju, a iako je to sjajan način prikazivanja mogućnosti prekidača u prostorijama sajma, stvar nikako nije znanstvena.

Test se sastoji od malog komada plastike, otprilike veličine i oblike tipke Space, na kojem su dvije tipkovnice – jedna Bloody tipkovnica s prekidačima, a druga nepoznati model s običnim mehaničkim prekidačima. Da bi obavio test, demonstrator pritisne plastičnu palicu i pritom pritisne tipku na svakoj od dvije tipkovnice, a softver prikazuje informacije o aktivaciji.

Osobno smo primijetili da plastični štapić pritišće običnu tipku na Bloody tipkovnici i veću tipku na tipkovnici bez imena. Učinkovitost ove dvije različite tipke, čak i ako su koristile isti prekidač na istoj tipkovnici, uvijek će se malo razlikovati. Naravno, postoji činjenica da su polazišta dviju prekidača definitivno bila različita – zapamtite da se prekidač aktivira čak i 0,5 mm ranije od uobičajenog mehaničkog prekidača, tako da kada ih istovremeno pritisnete, dobit ćete različite podatke.

To ne znači da nam A4tech prodaje mačku u vreći. Tvrdnje A4tech-a mogu se jednostavno činiti previše grandiozne i ne baš znanstvene, ali koncept, dizajn i izgradnja prekidača izgledaju izvrsno – samo što nisu tako moderni kao što bi A4tech želio da vjerujemo.