Mehanički prekidači danas se nalaze gotovo svugdje i postali su izbor i za igrače i za ljude koji puno tipkaju. Mehanički prekidači pomalo su stara tehnologija otkad su razvijeni u 1980-ima, a sada se na tržištu pojavljuju nadograđene verzije. Jedno od tih poboljšanja su optički mehanički prekidači koji za pokretanje koriste svjetlost, a ne mehaničku vezu.

Što su mehanički prekidači?

Tipkovnice koriste dvije glavne tehnologije. Prije svega, to su “obične” gumene tipkovnice koje koriste gumu za otpor i registriranje pritisaka na tipke. Druge su mehaničke tipkovnice koje koriste pojedinačne prekidače i metalne opruge. Mehaničke tipke lako se prepoznaju po snažnijim povratnim informacijama na mjestu aktiviranja i zvučnim klikovima, što ovisi o vrsti prekidača koji se koriste na tipkovnici. Mehanički prekidači između tipkanja i igranja pružaju lakši i ugodniji osjećaj te se stoga smatraju najboljim izborom. Mehaničke tipkovnice mnogo su izdržljivije i podnose dugogodišnju upotrebu.

U čemu se razlikuju optički prekidači?

Kao što smo več spomenuli prije, posljednjih godina svjedoci smo porasta mehaničkih prekidača u svim segmentima, a pojavljuju se i novi tipovi, uključujući i najnovije optičke+mehaničke sklopke. Još uvijek imaju pokretne mehaničke dijelove poput uobičajenog mehaničkog prekidača. Pritiskom na poklopac tipke, stablo se pomiče unutar osovine, a opruga pritisne prekidač u prvobitni položaj, nakon što spustimo tipku.

Razlika je u načinu na koji se ulaz prima i prenosi. Optički prekidač registrira vaš unos kada stablo blokira svjetlost, umjesto kad metalni vrh tipke stvori kontakt s unutarnjom stranom.

Prednosti optičkih+mehaničkih prekidača

Postoji nekoliko pozitivnih učinaka kod uklanjanja metalnih kontakata. Eliminirana je mogućnost propadanja materijala uslijed oksidacije i trošenja metalnih dodirnih točaka. Kao rezultat, optički+mehanički prekidači podnose veći pritisak od klasičnih mehaničkih tipkovnica.

Druga je brži odgovor za nekoliko milisekundi, jer ne moramo čekati da tipka uskoči. Kod obične mehaničke sklopke metalna točka je u dodiru s unutarnjom pločom, i iako se korisniku kontakt čini trenutnim, u stvarnosti se mogu odbiti natrag nekoliko puta prije registracije kontakta.

Napokon, dizajn optičkih+mehaničkih prekidača uklanja potrebu za prekidačima za lemljenje na PCB-u i eliminira potencijalnu točku kvara.

Prekidači imaju horizontalno infracrveno zračenje snopa svjetlosti kroz cijelo okretno vratilo. Svjetlosni snop blokira prekidač, a kad pritisnete tipku, gurnete stablo prema dolje, omogućujući tako da se svjetlost poveže kroz osovinu i naredbu okidača.

Prekidači rade na 1,5 mm – što je u suprotnosti s okidačem 2,0-2,2 mm većine standardnih mehaničkih prekidača – a A4tech je rekao da se prekidač resetira brže od većine. Tvrtka tvrdi da prekidač može “reagirati” čak i brzinom od 0,2 ms.

Također se tvrdi da njihov softver Key Response PK može prikazati tu brzinu. Što se tiče takve tvrdnje: Prvo treba biti oprezan u eksperimentu, koji favorizira subjekt koji je kreirao i postupak eksperimenta i softver za testiranje. Drugo: ovaj test i softver već smo vidjeli u djelovanju, a iako je to sjajan način prikazivanja mogućnosti prekidača u prostorijama sajma, stvar nikako nije znanstvena.

Test se sastoji od malog komada plastike, otprilike veličine i oblike tipke Space, na kojem su dvije tipkovnice – jedna Bloody tipkovnica s prekidačima, a druga nepoznati model s običnim mehaničkim prekidačima. Da bi obavio test, demonstrator pritisne plastičnu palicu i pritom pritisne tipku na svakoj od dvije tipkovnice, a softver prikazuje informacije o aktivaciji.

Osobno smo primijetili da plastični štapić pritišće običnu tipku na Bloody tipkovnici i veću tipku na tipkovnici bez imena. Učinkovitost ove dvije različite tipke, čak i ako su koristile isti prekidač na istoj tipkovnici, uvijek će se malo razlikovati. Naravno, postoji činjenica da su polazišta dviju sklopki definitivno bila različita – zapamtite da se sklopka aktivira barem 0,5 mm ranije od uobičajene mehaničke sklopke, tako da kada ih istovremeno pritisnete, dobit ćete različite podatke.

To ne znači da nam A4tech prodaje mačku u vreći. Tvrdnje A4tech-a mogu se jednostavno činiti previše grandiozne i ne baš znanstvene, ali koncept, dizajn i izgradnja prekidača izgledaju izvrsno – samo što nisu tako moderni kao što bi A4tech želio da vjerujemo.